Мексико прекъсна дипломатическите си връзки с Еквадор, след като властите в страната нахлуха в

...
Мексико прекъсна дипломатическите си връзки с Еквадор, след като властите в страната нахлуха в
Коментари Харесай

Мексико прекъсна дипломатическите си връзки с Еквадор

Мексико прекъсна дипломатическите си връзки с Еквадор, откакто управляващите в страната нахлуха в мексиканското посолство в Кито, с цел да арестуват някогашния еквадорски вицепрезидент Хорхе Глас. Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор съобщи, че те са " влезнали принудително " в посолството в " жестоко нарушаване на интернационалното право ". Глас откри убежище там през декември предходната година, откакто Еквадор издаде заповед за арест против него за хипотетична корупция. Адвокатът на Глас съобщи, че той е почтен. Той беше заместник-председател на Еквадор сред 2013 и 2017 година Впоследствие беше освободен от отговорностите си поради възходящите обвинявания в корупция против него. По-късно той беше наказан на шест години затвор. Прокурорите настояват, че той е взел подкупи на стойност 13,5 млн. $. През ноември той беше освободен от пандиза, само че по-късно еквадорските управляващи издадоха нова заповед за арест, в която се настояват нови обвинявания.
Как е допустимо нарушители да нахлуят в мексиканското посолство в Еквадор? Това е невероятно. Не може да бъде. Това е полуда. Мисля, че са отвлекли някогашния вицепрезидент Хорхе Глас. Много се тормозя, тъй като той може да бъде погубен. Това е отвън всяка норма.
Роберто Кансеко, началник на канцеларията в посолството на Мексико в Кито

Мексико съобщи, че е предоставил политическо леговище на Глас " след изчерпателен разбор " на обстановката. Това действие, обаче Еквадор счита за нелегално. Според секретарят по външните връзки на Мексико Алисия Барсена, при случая са потърпевши няколко дипломати. През последните дни напрежението сред двете страни набъбна. В сряда Обрадор направи забележки, считани от Еквадор за " неудачни ", по отношение на насилието по време на миналогодишните избори, извоювани от Даниел Нобоа. На идващия ден Еквадор разгласи мексиканския дипломат за личност нон грата и съобщи, че той би трябвало да напусне страната.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР